Menu Sluiten

Wat is AI

Wat is artificial intelligence

Een systeem kan intelligent gebruikt worden. Hiervoor hebben computersystemen informatie nodig waamee ze beslissingen kunnen nemen en acties kunnen uitvoeren. Aanvullend kunnen systemen een lerend vermogen hebben ,zodat beslissingen sneller en beter kunnen worden genomen. Artificial intelligence is letterlijk vertaald kunstmatige intelligentie. Intelligentie die ander dan natuurlijke intelligentie van mens (en dier) door systemen wordt toegepast.

De grondlegger van Arificial Intelligence is Alan Turing. In 1950 publiceerde hij zijn: Computing Machinery and Intelligences paper. In deze publicatie gaat hij in op het imiteren van de mens door computersystemen. De test om vast te stellen of een computer een mens volledig kan vervangen, is naar hem vernoemd; de zogenaamde Turing Test.

Soorten AI

Artificial intelligence splits zich in de kern tegenwoordig op in drie soorten. Er worden verschillende termen gebruik. De meest bekende benamingen zijn:

 • Narrow AI, ook wel zwakke AI genoemd. (ook wel afgekort als ANI)
 • General AI, ook wel sterke AI genoemd. (ook wel afgekort als AGI)
 • Super AI, ook wel superieure AI genoemd. (ook wel afgekort als ASI)

De drie soorten kunstmatige intelligentie liggen voor een deel in elkaar verlengde, maar ze zijn op zichzelf wel anders van elkaar. We lichten ze hieronder nader toe.

Artifical Narrow Intelligence (ANI)

Narrow artificial intellegence wordt ook wel zwakke ai genoemd. Narrow AI wordt veelal toegepast als een enkelvoudige oplossing voor specifieke taken. Voorbeelden van narrow AI zijn zoekmachines, siri automatische beantwoording, spam-filters, maar ook vormen van gezichtsherkenning en het benutten van grote data-sets om informatie te tonen. Ook een atomatisch grasmaaimachine of eenkoelkast die bijhoudt wat er aan boodschappen nodig is, zijn voorbeelden van narrow AI.

Narrow artificial intelligence zie je veelal bij bedrijven en industrie, waar systemen of robots taken kunnen overnemen. Hieronder nog een rijtje van narrow ai, om een beetje beeld te krijgen:

 • Virtuele assistenten
 • Ziekte analyse en voorspelling
 • Robots
 • Drones
 • Social media monitoring
 • Zelfrijdende auto’s
 • Het bepalen van je favoriete muziek of filmpjes
 • Zoekmachines
 • Schaak computers

Artificial General Intelligence (AGI)

Genral artifical intelligence, wordt ook wel sterke ai genoemd. Met General AI wordt ook wel het Deep learining bedoeld van systemen. General AI is het concept waarin computers menselijke intelligentie kunnen nabootsen met daarbij het gedrag en lerend vermogen. Het is een vorm van ai die kan worden gebuikt om zelfstandig problemen op te lossen. AI wat kan begrijpen en denken. In feite zal volledig toepassing van succesvol narrow ai niet te onderscheiden moeten zijn van een mens.

Wetenschappers en onderzoekers hebben general AI of strong AI nog niet succesvol weten te behalen. Het vraagt vooral om cognitieve vaardigheden, lerend vermogen, om ai op dit niveau te kunnen krijgen. Omdat het uitgangspunt van general intelligence het brein van de mens is, zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Zo is het nodig om emotie, overtuigingen, verlangens, gedachten en het interpreteren van andere intelligente input te kunnen verwerken.

Omdat deze vorm van kunstmatige intelligentie zich eigenlijk simpelweg (of juist heel ingewikkeld) richt op het volledig begrijpen van de mensheid, is het nog niet gelukt om dit te bereiken. De snelste supercomputers hebben bijvoorbeeld 1 seconde van alle hersenactiviteit proberen te simuleren. Deze computer deed daar 40 minuten over. Hoe snel deze ontwikkelingen zullen gaan is lastig in te schatten. Als er eenmaal een doorbraak is, dan kan het natuurlijk heel erg snel gaan, omdat het systeem zichzelf heel veel zelf kan aanleren, misschien zelf in contact met andere systemen.

Artificial Super Intelligence (ASI)

Artificial super intelligence (ASI), is een hypothetische vorm van AI die verder zal gaan dan het imiteren en begrijpen van menselijke intelligentie. Het is een super vorm van ai die intelligenter zal zijn dan de mens nu is. Een ai die zelfbewust is en zelfstandig kan handelen, helemaal los van menselijke inmenging.

In vele films en boeken wordt er over deze vorm van superintelligentie nagedacht. Supercomputers die de wereld beheersen, robots die ons onderdrukken, of zelfs kunstmatige wezens die ons juist helpen, zonder dat we zelf nog begrijpen wat er allemaal aan de hand is.

Theoretisch zal super AI beter zijn in alles wat wij kunnen en doen, zoals rekenen, wetenschap, sport, medische zorg, sociale omgang, relaties, hobby’s, etc. Het is zelfs zo dat super ai dingen zal ontdekken die wij zelf niet eens meer snappen. Super ai kan problemen oplossen op een superieure manier ten opzichte van ons als mensheid.

ai robot

Angst voor super AI

Super AI geeft ons een overweldigend en soms angstig gevoel. Aan de ene kant kan er dus straks een intelligentie ontstaan die wij simpelweg niet snappen. Net zoals een mier niet snapt wie wij zijn, net zoals een mier niet zal snappen wat wij bedoelen als wij filosoferen over het heelal, een boek lezen of een huis bouwen. Een mier zal enkel die ene gevallen spijker tegenkomen en beslissen eroverheen te lopen of er omheen te gaan.

Als wij super intelligentie niet meer snappen, dan weten we straks misschien niet eens meer dat het er is. Sterker nog. Theoretisch zou het er dus ook nu al kunnen zijn. Om die redeneren maakt super ai ons onzeker. Wat worden de uiteindelijke doelen van deze intelligentie, de cultuur en de ontwikkelingen. En wat is onze positie dan nog waard in die situatie.

Er zijn voorspellingen gedaan dat door alle technologische ontwikkelingen deze eeuw computersystemen slimmer kunnen zijn dan de mens. dit zal beginnen bij doorbraken op gebied van AGI (artificial general intelligence). Er zijn grofweg drie stromingen als er wordt gekeken naar een dergelijk nieuwe werkelijkheid. De ene is die van arrogantie. Wij kunnen zelf toch altijd gewoon ergens de stekker uit trekken. De ander is van het nu slim nadenken en managen van deze super intelligentie voordat het te laat is. De derde is die van ontkenning, als iets straks slimmer is dan ik kan begrijpen, dan heb ik er vast geen weet van of last van.

tot welke groep behoor jij?